SEF inleder samarbete med Pack Train

SEF_Pack Train_allsvenskan_superettan.png

Nyligen lanserade Svensk Elitfotboll, SEF, en ny visuell identitet för att stärka varumärkena Allsvenskan och Superettan. Som ett nästa steg i utvecklingen av Svensk Elitfotbolls varumärke inleder man nu ett samarbete med Pack Train som blir en strategisk PR-partner och en löpande rådgivare i marknadskommunikationen.

– Vi är glada att kunna ta hjälp av en så meriterad och fotbollskunnig byrå som Pack Train. Vi har stundtals en väldigt hög arbetsbelastning och det är en trygghet att vi då kan använda oss av en utomstående part som redan är insatta i vårt kommunikationsarbete och vet vad det handlar om, säger Robert Johansson, Kommunikationsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Samarbetet inleddes under vintern 2018 där Pack Train och SEF tog fram en gemensam PR-strategi som löper över tre år och handlar om att stärka fotbollens image i Sverige. 

Lansering: Craft för Hammarby

Pack_Train craft hammarby.png

Tillsammans med Hammarby Fotbolls reklambyrå IK Stockholm fick Pack Train uppdraget att ta fram ett bärande koncept inför lanseringen av Craft som Hammarby Fotbolls nya kit supplier, samt att ta ut lanseringen genom PR och ett presentationsevent exklusivt arrangerat för klubbens supportrar.

Det är känsligt att presentera en ny dräktleverantör inom fotbollen. Få saker är så heligt för en supporter som matchdräkten, och det finns lika många åsikter om varumärken och tröjdesign som det finns följare runt en klubb. Ännu känsligare blir det dessutom om leverantören ifråga inte är ett traditionellt fotbollsvarumärke. Så, kärnan i konceptet – ”Craft för Hammarby” – vilar på faktumet att när Craft går in som partner till Hammarby Fotboll är det bra för det ekonomiska, bra för det sportsliga, bra för breddfotbollen och kanske det allra viktigaste: bra för supportrarna.

Då Hammarby inte kunde kommunicera kring partnerskapet innan årsskiftet 2018/19 gick en kryptisk inbjudan ut till klubbens supportrar strax innan jul. Det enda information som delades var att det rörde sig om en supporterkonferens, vilket ledde till förväntan och spekulationer i sociala medier veckorna innan lansering. De 500 biljetterna till konferensen bokades upp på ett par timmar. 

Första veckan i januari 2019 presenterades Craft som Hammarby Fotbolls nya kit supplier på en knökfull supporterkonferens i Tele2 Arena. För att hamna rätt i händelsekedjan gjordes tidigt vägvalet att berätta om det största partnerskapet i klubbens historia för Hammarbys supportrar först – medier och andra intressenter fick gott vänta på sin tur. Väl på plats fick publiken inte bara se årets hemmaställ utan även ett cupställ, bortaställ och tredjeställ samt hela sortimentet av träningskläder. Sociala medier exploderade av positiva omdömen både i de egna leden och från rivaliserande supportrar och strax därefter publicerade medierna nyheten om samarbetet.

Responsen från klubbens supportrar saknar motstycke och Craft har tillsammans med Hammarby Fotboll satt en ny standard för hur man i svensk fotboll kan väva ihop affär, intern och extern kommunikation på allra bästa sätt.

Pack Train_craft_hammarby_1

Pack Train påbörjar samarbete med Stockholm Open

IMG_6515.jpg

Intrum Stockholm Open har som målsättning att utveckla mötesplatsen för partnerföretag och inspirera återväxten till svensk tennis. I och med detta anlitar man nu byrån Pack Train.  

Pack Train ska hjälpa Stockholm Open till med att utveckla mötesplatsen för partnerföretag och inspirera återväxten till svensk tennis. Detta sker kort efter det att svenska Game Sets Events tagit över driften av Intrum Stockholm Open. 

– Vi är inne i ett skede där vi ska utveckla evenemanget och i förlängningen även svensk tennis och Pack Train är den perfekta partnern för resan vi påbörjat. På kort tid har de etablerad sig som en sponsringsbyrå med både kreativ höjd och strategisk spets och de har ett imponerande track record, säger Henrik Stenmo, ansvarig för försäljning och marknadsföring på Intrum Stockholm Open.

Samarbetet med Pack Train innebär att Intrum Stockholm Open kommer fokusera mera på aktiveringar av olika partnerskap, jobba tätare med sina partners samt utveckla fler sponsringsbara rättigheter. 

– Vi har jobbat mycket med utveckling av fotbollsrättigheter och gör det fortfarande så det ska bli riktig roligt att börja jobba med tennis också. Intrum Stockholm Open är ett av Sveriges mest anrika evenemang och med Game Set Events vid rodret känner vi att det finns en stor utvecklingspotential och vilja att tänka nytt och större, vilket passar oss, säger Ulf Björnemark, vd och medgrundare av Pack Train.

Hammarby Fotboll väljer Pack Train

BAJEN.jpg

För att stärka Hammarby Fotbolls framtida kommersiella satsning och varumärke inleder klubben nu ett långsiktigt samarbete med sponsrings- och PR-byrån Pack Train. Hammarby har sedan några år påbörjat resan mot att bli en av Skandinaviens största och mest attraktiva sporträttigheter och under de tre senaste åren har Hammarby haft störst publik i Skandinavien med ett publiksnitt på 23 509 personer per match. Nu växlar man upp satsningen med Pack Train och uppdraget omfattar allt från affärsutveckling, paketering av sporträttigheten och sponsringsaktiveringar. 

– Vi ska bli Skandinaviens mest attraktiva sporträttighet och sökte efter en partner med hög kompetens och djup insikt i marknaden. Samt någon med stor innovationsförmåga och som är starka inom PR och sist men inte minst står för något nytt och banbrytande. Allt detta fann vi hos Pack Train. När vi kopplar samman detta partnerskap med reklambyrån IK Stockholm, som vi också har ett framgångsrikt samarbete med, så kommer vi lyfta både befintliga och nya samarbeten till nya nivåer, säger Patrik Blomquist, marknadschef på Hammarby Fotboll.

Fokus på aktiveringar och samhällsnytta
Samarbetet med Pack Train innebär nu en ökad satsning på aktiveringar tillsammans med befintliga och nya partners, både inom samhällsnytta och med mer kommersiella samarbeten.

– Vi ska försöka få fotbollen, samhällsnyttan och sponsorerna att lira tillsammans under paraplyet Hammarby Fotboll. Förhoppningsvis kan vi göra Bajen till Sveriges mest spännande sporträttighet inom loppet av tre år. Förutsättningarna finns där. De har kulturen, fansen, arenan, kanalerna och alla eldsjälar, ideella ledare, barn och ungdomar under ett och samma tak, säger Joel Pallvik, rådgivare och medgrundare av Pack Train.  

Mediehuset Hammarby Fotboll
Hammarby ska på sikt utvecklas till ett mediehus där olika partners kan vara med och bidra på olika nivåer och framförallt koppla samman sina CSR-satsningar med Hammarby Fotboll.

– Vår gemensamma ambition är skapa ett Bajen som tänker mer som ett mediehus och mindre som en annonstavla. En klubb som tillsammans med sina sponsorer gör skillnad för fotbollen, fansen och samhället genom helhjärtade initiativ och smarta aktiveringar som förtjänar människors tid och intresse. Och som bygger varumärke och genererar försäljning på sista raden. Som fotbolls– och kommunikationsnörd är detta ett drömuppdrag, säger Joel Pallvik.

Svenska minnesförbundet mest underskattade rättigheten

Pack Train sökte i början av april efter Sveriges svagaste sponsorrättighet – en tävling där det vinnande bidraget får konsultation kring sponsring och kommunikation värt motsvarande 350 000 kr. Efter att ha fått in en stor mängd ansökningar föll valet på Svenska minnesförbundet. 

– Jag är väldigt glad över att vi har vunnit tävlingen. Egentligen är det ju ingen som vill ha epitetet ”svagaste” inom något område men vi lade ner prestigen och skickade in en ansökan. Vi vet att vi har mycket att ge så vi ser fram mot att få Pack Trains hjälp, säger Idriz ”Minnet” Zogaj, ordförande i Svenska minnesförbundet.

Ser en potential i Svenska minnesförbundet
– Vi gjorde efterlysningen med glimten i ögat och är glada att en hel del rättigheter insåg detta och valde att skicka in en ansökan. När Svenska minnesförbundet ansökan damp ner osade det av potential, säger Ulf Björnemark, vd på Pack Train.

Svenska minnesförbundet är ett litet förbund som befinner sig i den absoluta världstoppen då Sverige vunnit flertalet medaljer i de årliga världsmästerskapen. 

– Vad många inte vet är att Sverige har världsstjärnor inom minnessporten och med våra stjärnor vill vi inte bara utveckla sporten i Sverige, utan även folkbilda inom minnesträning. Att minnesträna sin hjärna är lika viktigt som fysisk träning är för hjärtat. Tittar man på dagens digitala tidevarv där vi har har olika hjälpmedel för att minnas blir minnesträningen än mer viktig eftersom den hjälper oss att fokusera bättre. Ett skarpare fokus leder dessutom till mindre stress, säger Idriz ”Minnet” Zogaj.

Kriterierna för att få delta i tävlingen var att man ansåg sig behöva hjälp inom en rad olika områden där Pack Train tycker att rättigheter bör lägga större fokus. Allt ifrån luckor i målgruppsbeskrivning, målsättning och övergripande paketering till svaga aktiveringar, avsaknad av PR-strategi och uppföljning av sponsorskapets effekter – var samtliga områden som fungerade kvalificerande för tävlingen. Bland ansökningarna var det en mix av förbund, idrottsföreningar, evenemangsarrangörer och organisationer.

– Svenska minnesförbundet ”tickade” de flesta av boxarna till att kvalificera sig samtidigt som man är verksam inom ett intressant och relevant område. Det var en utmaning som var för bra för att tacka nej till helt enkelt, fortsätter Ulf Björnemark. 

Priset består av konsultation till ett värde av 350 000 kr och arbetet sparkas igång i juni 2017.

Spaning från IEG 2017

Pack Train IEG 2017

Pivot: Redefine Boundaries. Discover Additional Growth var titeln på 2017 års upplaga av IEG:s årliga konferens om sponsring – den 34:e i ordningen – där 1600 intressenter möttes för att inspireras till stordåd i sitt arbete med sponsring.

GOOD IS THE NEW COOL
”Purpose är det femte p:et i marknadsföringsmixen” var ett av budskapen i öppningstalet från Absolut Labs. Företag som sysslar med ”do good” går det oftast ganska bra för och således är tanken att man ska skifta fokus från konsument till medborgare. Ett företag som enbart fokuserar på bra produkter till bra pris med rätt distribution och marknadsföring kommer framöver inte komma hela vägen om man inte samtidigt hittar ett meningsfullt budskap. De företag som lyckas se bortom sina existerande kunder och vinster och istället fokusera på vad som verkligen räknas har mycket att vinna.

Företag som gör bra saker lockar fler människor och det gäller såväl när man söker medarbetare som när man vill marknadsföra sina produkter och tjänster. Anställda vill vara med och göra gott – 64 % av ”millenials” (varierande definition men människor födda mellan 1980 och 2000) vägrar att arbeta åt ett företag som inte engagerar sig i en god sak.

85 % av arbetsföra i Gen Z (födda mitten av 1990-talet fram till 2010) anser att företag har en skyldighet att hjälpa till att lösa sociala problem. Istället för att prata om CSR bör man fokusera på CSP (Corporate social opportunity), alltså att fokusera på att göra gott inom områden som är relevanta för din målgrupp.
 

"Every time you spend money you cast a vote for the world you want.” – Anne Lappe
 

Ett annat tema var att ”göra gott” börjar inifrån (anställda) och att använda sig av sina anställda och deras kanaler för att nå ut med sina budskap. Ett exempel på detta var Scotia Bank som sponsrade VM i juniorhockey. Man skapade exklusivt material som man sedan lät sina anställda sprida i egna kanaler (sociala medier). Initiativet skapade en känsla av att banken såg sina anställda som företagets främsta ambassadörer och på så viss sköttes distributionen mer eller mindre av sig självt och man drev den interna stoltheten över bankens sponsring.

FOLKET STYR INNEHÅLLET
Utöver behovet att göra gott, eller ”do good”, hamrades återigen mantrat in om att vara relevant och att reklam inte är något som efterfrågas, speciellt inte hos yngre målgrupper.

 • Var relevant - Adblockers laddas ner som aldrig förr och man är trött på reklam som inte berör vilket även underströks av en annan talare Brian Wong, ett nytt stjärnskott i den amerikanska entreprenörsvärlden.
   
 • Folket styr innehållet – de tar över kommunikationen – people are the new medium. Ett exempel är all-star matchen för MLS (Major League Soccer) där fansens passion för fotboll inte bara var avgörande för laguttagningen utan även en bidragande faktor för kampanjens spridning. Fansens spelarval och deras prestation i tv-spelet FIFA avgjorde vilka spelare som blev uttagna till matchen. De spelare som gjort flest mål i FIFA blev också de spelare som togs ut till matchen.
   
 • Var öppen för ny form av distribution där man kan överlåta spridningen av kampanjer till såväl anställda som andra nätverk. Ett exempel var ett NBA-lag som skapade exklusivt material för ett nätverk bestående av 76 000 Youtubers. Materialet var exklusivt för detta nätverk som fick fria händer till att sprida materialet utan rättighetens påverkan.

I ÖVRIGT
E-sport växer så det knakar och kunskapsnivån är fortsatt begränsad. Föreläsningen från Twitch som nu i genomsnitt har 10 miljoner dagliga tittare fick en och annan åhörare att resa på ögonbrynen.

Rättigheter som arbetar med CRM och data fortsätter vinna mark jämfört med dem som inte gör det. Tillgång till data och en grundidé om hur den ska nyttjas resulterar i ökad årskortsförsäljning, lojalitet, sponsringsintäkter och i grunden en sundare ekonomi. Som exempel kan nämnas att Hamilton Tiger-Cats (kanadensiskt amerikanskt fotbollslag) gjorde detta genom att introducera ett lojalitetsprogram som genererade ”yards”. Yards tjänades och spenderades på alla typer av inköp (merchandise, årskort, mat och dryck på arenan) men kunde även tjänas in genom att delta i de undersökningar man gjorde mot sina fans för att öka på kunskapen om sina målgrupper. Detta i sin tur skapade bättre förutsättningar för nya sponsorer och konkreta aktiveringsförslag med såväl lokala företag, existerande sponsorer som influencers. Alla pilar pekar uppåt. Något för svenska rättigheter att kopiera.

Summering
Om det är något man tar med sig som besökare från årets konferens är ändå att uppstickarföretag och större aktörer som ligger i framkant talar om precis samma sak. Det handlar om genuinitet och det handlar om att skifta fokus från konsument till medborgare. Det handlar om att lösa problem och att det inte handlar om att människor ska köpa dina produkter eller tjänster – de ska köpa det du står för.

Sökes: Sveriges svagaste rättighet

Nu söker vi efter Sveriges mest underskattade rättighet och erbjuder strategisk rådgivning, sponsringsmatchning och aktiveringsidéer till ett värde som motsvarar 350 000 kr. Är du som rättighetsinnehavare i behov av hjälp att paketera och kommunicera din rättighet för att attrahera partners? Uppfyller du alla eller ett par av nedanstående kriterier? Ansök redan idag!

 Kriterier:

 • Dålig koll vem publiken, besökarna eller målgruppen är
 • Bygger erbjudandet på antaganden istället för fakta 
 • Hjälper inte sponsorer att definiera ROI på sponsorskapet
 • Erbjuder inte mätningar i sponsoravtalen
 • Anser att en aktivering är ett par vepor och ett sponsortält  
 • Säljer standardiserade paket
 • Behandlar sponsring som en kanal och inte som en metod
 • Har hört talas om PR, ROI och undersökningar med aldrig tillämpat något av det
 • Raggar sponsorer i sista sekund
 • Säger ”så har vi alltid gjort” eller ”det går inte” i parti och minut
 • Har ingen marknadsplan 

 
Vi utesluter inte någon rättighet. Svenska Olympiska Kommittén är lika välkommen att ansöka som som den lilla lokala föreningen. Anser man att ens rättighet förtjänar mer ska man ansöka.

Läs även om hur vi var med och skapade Fotbollssveriges mest omtalade exitkampanj.
 
Teamet man kan vinna består av personer med olika kompetenser inom management, analys, marknads-pr och sociala medier. Ansökan kan göras på info@packtrain.se mellan 12 april och 12 maj. Ämnesraden märks med ”SOS”.

Sponsringens ROI – det ska du tänka på

Sponsringens ROI - det ska du tänka på

Att få avkastning på sina investeringar i sponsring är naturligtvis viktigt för företag. 9 av 10 sponsorer anser att mätningar av sponsringens ROI (Return On Investment) är avgörande för att utvärdera deras sponsorskap. Avkastningen kan ta form i flertalet olika nyckeltal som påverkar sponsorn både på kort och lång sikt. Men vilka är då dessa nyckeltal och vilken roll spelar de för att utvärdera investeringen?

Bara mäta försäljning räcker inte
En stor del av företagens marknadsinsatser kan till viss del utvärderas genom mätning av försäljning. Man kan relativt enkelt utvärdera annonskampanjer om man bygger in en funktion för att samla in information kring kundens köpbeslut. Detta kan göras både genom tekniska (till exempel click-through-rate) eller manuella lösningar där företagets personal kan ställa frågan omkring köpbeslutet vid inköpstillfället. Har man inte dessa möjligheter att utvärdera sina kampanjer är det vanskligt att använda försäljning som utvärderingskriterium då det finns väldigt många faktorer som påverkar försäljningen. Allt från bonusprogram för företagets säljare och rådande ekonomisk konjunktur till prisjusteringar och konkurrenters nuvarande situation – alla dessa påverkar försäljning.

Av dessa anledningar är försäljningsutveckling som grund för utvärderingen av sina kommunikationsinsatser (läs: sponsring) inte tillräckligt. Försäljningen är ett bra nyckeltal för att utvärdera helheten av en verksamhet men kanske mindre god för att utvärdera en specifik kommunikationsmetod.

Förtjäna människors tid och se bortom annonsvärdet
Ponera att man gör skillnad på sponsring och övrig kommunikation. Det finns nämligen skillnader om sponsringen görs på rätt sätt. Medan övrig kommunikation oftast tvingas på konsumenten kan man med rätt fokus och inställning till sponsring istället uppnå saker som övrig kommunikation inte kan. Det kräver både kreativitet och tanke och man måste tänka PR i hantverket för att uppnå förtjänad uppmärksamhet. Men då kan vi väl i så fall använda PR-branschens annonsvärde för att utvärdera sponsring? Njae, så enkelt är det inte. Annonsvärde som utvärderingskriterium är både ifrågasatt och högst ovetenskapligt, och annonsvärdet som måttstock för PR är starkt ifrågasatt numer. Istället bör man kolla bredare och man bör kolla djupare.

Definiera vad sponsringen ska uppnå – exponering är bara en del
Till att börja med bör sponsorer definiera vad sponsringen av en rättighet är avsedd att påverka? Är det försäljningen på kort sikt eller kommer parametrar som varumärkeslojalitet och kanske preferens in i bilden? Vilken tidshorisont tittar man på?

Sponsring, utförd på rätt sätt, har förmågan att träffa människor i hjärtat och kan påverka målgruppens preferens till ett specifikt varumärke. Anledningen till att sponsringen har en särställning som marknadsmetod är att det finns en unik möjlighet att beröra människor av rätt anledning eftersom de baserat på sitt intresse och sin passion valt att följa en idrott, ett lag eller en festival. Det i sin tur kan betyda att en potentiell köpare vid nästa tillfälle redan beslutat sig från vilket företag en produkt/tjänst ska köpas från, och pris och produktattribut kan till och med bli sekundära i beslutsprocessen.

Därför, eftersom sponsring har förmågan att gå på djupet, betyder det i sin tur att den ska utvärderas på andra sätt än övrig marknadskommunikation. Istället för annonsvärde och/eller försäljning som utvärderingskriterium bör man titta på nyckeltal som varumärkeslojalitet, övervägande, attityd och intention. Man bör dessutom isolera sponsringen som metod när man gör mätningar inom varumärkesområdet. Lyckas man genom smart, väl utförd sponsring förändra dessa nyckeltal så har man en stor möjlighet att skörda frukten av sitt arbete i ett senare skede genom ökad försäljning. Att utvärdera sponsring genom exponeringstid är eventuellt något som är relevant från ett skattemässigt perspektiv men säger väldigt lite om sponsringens ROI. Således är det långt ifrån tillräckligt.

Våra råd till sponsorer:

 1. Sätt tydliga mål: Om man inte har klart för sig vad man vill uppnå med sin sponsring innebär det att det blir svårt att sätta tydliga kriterier kring vad den skall uppnå. Därför är tydliga målsättningar med ett sponsorskap fundamental för att kunna sätta utvärderingskriterier. Dessa mål kan relatera till såväl kortsiktiga (försäljning) som långsiktiga mål (varumärkesrelaterade).
   
 2. Fastställ mätbara nyckeltal kopplat till sponsringen: Försäljning mäts oavsett om ett företag sponsrar eller inte, och ska den användas som utvärderingskriterium måste sponsringen isoleras så att man tydligt kan koppla försäljningen till just sponsring. Det bör finnas nyckeltal utöver försäljning kopplat till utvärdering av sponsringen.
   
 3. Sponsring är varumärkesbyggande. Målsätt vad sponsringen ska uppnå med hänsyn till varumärket och isolera sponsringen som utvärderingskriterium i eventuella varumärkesmätningar. Är det till exempel varumärkeskännedom hos icke-existerande kunder eller kundlojalitet hos existerande kunder man vill driva? Kanske bägge två?

Källa: ”Sponsring i Sverige 2016”, Pack Train (Vill du ta del av hela rapporten, vänligen maila info@packtrain.se)

Nu söker vi en junior pr-konsult

Pack Train rullar på och söker efter rätt person att berika vårt existerande team. Som junior pr-konsult är du en viktig del av den dagliga leveransen mot våra kunder och kommer att få skapa, mäta och utvärdera pr. Du kommer att ha löpande kontakt med våra kunder, underleverantörer och media.

 I arbetsuppgifterna ingår bland annat:
- Sammanställa medielistor
- Skriva och distribuera pressmeddelanden
- Pressbearbetning och pitcher
- Sammanställa mediebevakningsrapporter
- Bidra med idéer och research

Vi söker dig som nyligen avslutat din utbildning inom kommunikation, alternativ arbetat 1-2 år i branschen. Som person är du strukturerad, nyfiken och modig. Erfarenhet från arbete med sociala medier är ett plus. Vi värdesätter att du har en god social förmåga, är prestigelös och gillar att skriva. Erfarenhet från arbete med mediabevakningsverktyg är också ett plus.

Du kommer att få jobba med kunder som Svenska Fotbollförbundet, Volkswagen, Nettbuss och Bromma Blocks.

Låter detta som något för dig så skicka en ansökan till vd, Ulf Björnemark: ulf.bjornemark@packtrain.se

Om Pack Train
Pack Train är en datadriven, kreativ sponsringsbyrå med spetskompetens inom mätningar och marknads-pr. Vi sitter på Kungsholmen, Stockholm.

 

www.packtrain.se

Tre nya ansikten på Pack Train

Pack Train 2.jpg

På kort tid har Pack Train fått nya, samt utökade, uppdrag och knyter nu till sig tre ytterligare medarbetare. Marie-Louise Nowak kommer närmast från SSI och blir områdesansvarig för research. Jennifer Carlsvärd, från Handelshögskolan, kliver in i rollen som pr-assitent och researcher. Lars Kristiansson, som arbetat med sponsring och jobbat med internationell agentverksamhet, blir kundansvarig och senior rådgivare. Pack Train jobbar med kunder som Volkswagen, Nettbuss och Svenska Fotbollförbundet. 

Det är tre riktigt vassa personer som kommer till oss. Marie-Louise och Jennifer vässar vår research- och analysavdelning. Lars har internationell erfarenhet av sponsring, är en skarp strateg, samtidigt som han har ett digitalt fokus och stor kunskaper inom marknads-pr. Eftersom framgångsrik sponsring kräver att man flätar samman olika marknadsdiscipliner stärker dessa kompetenser vår position som en utmanare i branschen.

De nya är:
Lars Kristiansson, kundansvarig och senior rådgivare. Jobbat med sponsring, sports management, rättigheter och med flertalet idrottsförbund i elva år. Har även varit verksam inom finansbranschen. Vinnare av Gyllen Hjulet. 
Jennifer Carlsvärd, pr-assistent och researcher, kandidatexamen i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm. 
Marie-Louise Nowak, områdesansvarig för research, tidigare projektledare på Survey Sampling International (SSI). 

E-sporten på väg att bli större än idrotten?

Det är inte en fråga om e-sport kan blir större än vad idrotten är – utan när. I vissa fall är den redan större. Det är en omtumlade tanke att fler och fler hellre tittar på League of Legends via Twitch (en streaming-site för data- och konsol-spel) än på OS.

I USA har e-sporten fler tittare än vad OS har online enligt siffror från bredbandsbolaget Sandine som jämfört siffror mellan OS och användare av Twitch. 2015 års VM-final i League of Legends hade exempelvis över 36 miljoner tittare. Svindlande!

Idrottsstjärnor, klubbar och välrenommerade varumärken satsar på e-sport
Den före detta NBA-spelaren Rick Fox tror även att e-sporten kommer bli större än hela NHL, avseende intresse, inom två år. Just nu ligger e-sporten på en femteplats efter baseboll, basket, amerikansk fotboll och ishockey, men mycket tyder på att ett paradigmskifte är runt hörnet.

Rick Fox är en av flera amerikanska idrottsprofiler som fått upp ögonen för e-sport. Han, Shaquille O’Neal och basebollens största stjärna, Alex Rodriguez, har alla investerat i e-sporträttigheter. Samtidigt börjar varumärken som Red Bull, Intel, Coca-Cola och ESPN kliva in på e-sportarenan på allvar. Dels köper de rättigheterna till olika turneringar och dels sänder de turneringar online.  

Vi ser även hur flera europeiska fotbollsklubbar fått upp ögonen för e-sporten. Wolfsburg och Manchester City har värvat professionella FIFA-spelare (tv-spelare) som representerar klubben online och vid turneringar. PSV Eindhoven är inne på samma spår. Men, istället för att bara plocka de bästa spelarna anordnar de en FIFA-turnering – inne på klubbens arena – där FIFA-spelare får tävla om ett sponsorkontrakt av klubben. Ett smart sätt att nå en ny, ung och kräsen generation.

Investeringarna från sponsorer ökar och ett nytt populärkulturellt fenomen får fotfäste
Under den årliga sponsringskonferensen i Chicago, arrangerad av IEG, påtalade flera större, internationella sponsorer att e-sporten är ett område där man avser att öka sina satsningar. Med råge. Dels för att e-sportens målgrupper är svårflirtade, man når dem inte via traditionella kanaler, och dels eftersom segmentet växer i rasande takt.

Framförallt handlar det om en att ny populärkulturell arean håller på att växa fram. Förr i tiden gjorde man tv-spel som baserades på filmer, men nu är det ombytta roller. Fler och fler filmer baseras på tv-spel. Och om tre år förväntas e-sporten i USA omsätta närmare 10 miljarder kronor, och i Sverige ser vi hur MTG köper Dreamhack för 244 miljoner kronor.  

Idrotten och näringslivet kan dra nytta av det ökande intresset
Vi ser flera fördelar, för sponsorer, förbund, föreningar och klubbar, att kika in i e-sportens värld.

1)     Genom att kliva in i e-sporten och ta den på allvar är man med på en populärkulturell resa som saknar motstycke. Ingen kommer någonsin glömma vad Pokémon Go gjorde med världen sommaren 2016. Inte minst Nintendos aktieägare. Spelet drog in 1,7 miljarder kronor under den första månaden enligt Dagens industri.

2)     Genom att dra nytta av spelmekanismerna – som ofta handlar om gemenskap – kan sponsorer och rättigheter (förbund och föreningar) låna element från de populära spelen och föra samman dem med ”den rikta världen” för att exempelvis få fler barn och ungdomar att röra på sig, att lösa problem och att samarbeta. Det är exakt vad man gör när man spelar online-spel. 

3)     Genom att verka inom ett nytt territorium, eller spelplan, kan man nå en kräsen, ung målgrupp på deras premisser. Förbund, föreningar och klubbar kan utveckla sin rättighet, precis som PSV Eindhoven gjort, med e-sport och skapa nya sponsringsbara rättigheter som ligor och turneringar. Det kräver dock investeringar och där kommer näringslivet in (sponsorer). Vinsten är att sponsorerna plötsligt når en målgrupp de aldrig nått tidigare. Dessutom kan man skapa en ”ny” arena som gör att man når sin målgrupp vid fler tillfällen än vid de fysiska idrottseventen.

Välkommen Volkswagen

Volkswagen Pack Train

Vi har inlett ett samarbete med biljätten Volkswagen för deras lokala marknader i Stockholm, Göteborg och Malmö. Inför den allsvenska säsongen valde Volkswagen Stockholm att ingå sponsorsamarbeten med AIK, Hammarby IF och Djurgårdens IF. Satsningen är en del i Volkswagens offensiv mot att bli störst inom fotbollen, en satsning som även rymmer samarbeten med IFK Göteborg, Malmö FF och Jönköping Södra.

Rätt inställning från Volkswagen
När Volkswagen väljer att gå in helhjärtat i fotbollen visar de en ambition och en vilja att göra skillnad på riktigt, vilket ligger helt i linje med vår filosofi om att varumärken måste våga stå för något. Vi har fått äran att aktivera deras sponsorskap och integrera sponsringen av de allsvenska klubbarna med den övriga marknadskommunikationen. 

Samtliga allsvenska klubbar
Vårt uppdrag omfattar aktiveringen av sponsorskapet av samtliga allsvenska klubbar som Volkswagen Stockholm, Göteborg och Malmö sponsrar.

Vi söker nya medarbetare

Pack Train

Det brukar heta att resan är roligare än målet. Vår resa har precis börjat och vi har ingen som helst ambition av att någonsin avsluta den. Vi är och kommer ständigt att vara på jakt efter intressanta personer som kan komplettera och berika den existerande organisationen, och vi anställer mer på personlighet och magkänsla än på gamla meriter. 
 
Har du huvudet på skaft och har ett intresse av vara del av en byrå på stark frammarsch så tveka inte att höra av dig. Ett par års erfarenhet inom reklam, PR, kommunikation, research eller annan snarlik disciplin är ett plus i kanten.

 Så se nu till att mejla oss på info@packtrain.se alternativt ulf.bjornemark@packtrain.se

Pack Trains rapport om sponsringen i Sverige 2016

Sponsring i Sverige Pack Train

Om du vill ta del av den fullständiga rapporten mejla till info@packtrain.se och märk ämnesraden ”Sponsring i Sverige 2016”. 

Den årliga mätningen av investeringar i sponsring och event, som utförs av IRM, visar att sponsring ökade med 4,8 procent under 2015 jämfört med föregående år. Omsättningen ligger nu på 6,9 miljarder kronor, och fortsätter branschen i samma takt når vi 10 miljarder kronor år 2020. 

I en tid då reklamtröttheten slagit i taket och det digitala bruset är tätare än någonsin är det inte konstigt att sponsringsinvesteringarna ökar. Människor är trötta på megafoner och söker sig helt sonika till relationsskapande upplevelser.

Morgondagens konsumenter kräver att du har koll på din omvärld, att du står för något och att du är spännande. Att du är värd att lyssna på helt enkelt. Därför är sponsring framtidens marknadsmetod – eftersom den verkar på ett område där din målgrupp valt att investera sin tid och sitt engagemang. Lägg där till att 8 av 10 svenskar positiva till sponsorer inom idrott och kultur. Det finns alltså en grogrund för framgångsrik marknadsföring via sponsorskap. 

Utifrån de här premisserna står sponsringsbranschen inför en rad utmaningar och möjligheter. I den här rapporten, som bygger på en anonym enkätundersökning av 50 rättighetsinnehavare och 50 storsponsorer, ser vi att det finns en hel del förbättringsområden – och enorm potential.

Rättighetsinnehavare måste omdefiniera begreppet exponering, ta fram skräddarsydda sponsringspaket och erbjuda sponsorerna mer data om sina målgrupper. Sponsorerna å sin sida, måste avsätta budget och kompetens för aktiveringar, matcha sina värderingar med rättigheten och sätta långsiktiga nyckeltal – och branschen måste ta fram en gemensam valuta för utvärdering och mätning.

Den stora utmaningen är att sponsringen måste bli en integrerad del av såväl varumärkesarbetet som marknadskommunikationen, och det ställer högre krav på marknadsavdelningarna. Vi är övertygade om att begreppet sponsring måste gå från associationsmarknadsföring till relationsmarknadsföring, och vi ser redan nu exempel på sponsring och partnerskap som riktar in sig på samhällsnytta snarare än traditionella jippon. Det är positivt. Det skapar rätt förutsättningar för en meningsfull dialog. 

Rapporten belyser framförallt diskrepansen mellan vad rättighetsinnehavarna och sponsorerna anser viktigast i ett samarbete. I summeringen förklarar vi varför sponsring och partnerskap är en så pass attraktiv marknadsmetod jämfört med andra marknadsdiscipliner.

Om undersökningen
”Sponsring i Sverige 2016” är den första landsomfattande undersökningen hos sponsorer och rättighetsinnehavare som genomförts av Pack Train. Rapporten kommer att genomföras årligen hos både sponsorer och rättighetsinnehavare vilket innebär att efterföljande rapporter kommer att kunna innehålla trenddata och jämförelser från tidigare år. Undersökningen genomfördes både hos rättighetsinnehavare och större sponsorer på den svenska marknaden. Datainsamlingen genomfördes via telefonrekrytering där enkäten sedan besvarades online och genomfördes i perioden mars till maj 2016. Totalt deltog 50 rättighetsinnehavare och 50 sponsorer. Deltagandet skedde anonymt.

Konsumenter
1017 webbintervjuer genomfördes av 18-65 åringar med ett riksrepresentativt urval med hänsyn till ålder, kön och region. Insamlingen genomfördes i maj 2016.

Sponsorer
Samtliga sponsorer som deltog iundersökningen är ansedda som större bolag och har en omsättning på minst 1 miljard SEK. De anses högst aktiva inom sponsring och återfinns på listan över Sveriges största sponsorer.

Rättighetsinnehavare
En god spridning av rättighetsinnehavare med hänsyn till rättighetstyp. Idrottsföreningar, festivaler, organisationer inom CSR, ligor, förbund finns samtliga representerade i urvalet.

Spaning från världens största konferens om sponsring och partnerskap

Morgondagens sponsring handlar om mer data, mindre exponering, bättre aktiveringar och om att skapa egna rättigheter. Den 17-20 april höll IEG, världsledande aktör inom sponsring, sin årliga konferens om sponsring och partnerskap i Chicago och vi var på plats för att diskutera framtidens sponsring. 

Framgångsrika sponsorer och rättighetsinnehavare har slutat förlita sig på magkänsla och gissningslekar. Istället ligger data till grund för allt. Duktiga sponsorer ställer också krav på befintliga och potentiella rättighetsinnehavare att skapa en förståelse för vilka deras fans och besökare är. Informationen ligger sedan till grund för partnerskap och aktiveringar.

Som en konsekvens av sponsorernas krav har framgångsrika rättigheter, i USA, ofta förståelse för vilka deras fans är, vem som besöker eventen, hur demografin bland besökare och fans ser ut – och vad de har för värderingar. Numer har sponsorerna i USA slutat marknadsföra sig med demografi som utgångspunkt. Istället har de anpassat marknadsföringen så att den matchar människors värderingar och inställningar snarare än deras ålder, kön eller geografiska ort. För att skapa detta underlag krävs undersökningar, något som idag är en hygienfaktor för ambitiösa sponsorer som rättighetsinnehavare.

Exponeringsdöden
Världens största bryggerijätte och tillika största sponsor, InBev (ägare av varumärken som Budweiser, Stella Artois m.fl.), vill gå från ”störst” till ”bäst” och drar ner kraftigt på skyltexponering i samband med event och TV-sändningar. De har sponsrat UFC i flera år och har i flera fall gått från att exponeras maximalt – till att inte exponeras alls. De fortsätter sin sponsring men gör det på ett helt annat sätt än tidigare, exempelvis genom att involvera målgruppen i sina aktiveringar. Ett bra exempel är Living like a champion.

För storsponsorerna Marriott Hotels och MasterCard har den rena exponeringen tagit ett kliv tillbaka – för att istället samarbeta med stjärnor som Ellie Goulding och Michael Ballack och därigenom skapa maximal effekt från aktiveringarna av sponsorskapet. MasterCard lyckades t.ex. få en rättighet till att förvisa premiären till Annie Hall under en flygresa. Check-in skedde på röda mattan, det var bubbel på planet och den som hade ett MasterCard fick dessutom ett par exklusiva hörlurar. Efter filmen gjordes intervjuer med huvudrollsinnehavarna som suttit inkognito på planet.

Noterat
övrigt kan sägas att egna rättigheter är en snackis då större sponsorer själva vill styra över hur de porträtteras. Dessutom finns en inbyggd problematik i att rättigheter kräver extra för branschexklusivitet – utan några andra fördelar. Egna rättigheter kommer sannolikt fortsätta växa fram under de närmaste åren. E-sport är uppstickaren som redan nu omsätter enorma summor och attraherar en jättepublik. De största sponsorerna som InBev och MasterCard säger sig ha god koll på området. Branschen är överens om att e-sporten i dagsläget är en outnyttjad guldgruva, och det ska bli intressant att se vem som lyckas bäst.

Pack Train vinner uppdrag för bussjätte

Pack Train vinner uppdrag för Nettbuss

Vi har inlett ett samarbete med bussjätten Nettbuss Express AB. Uppdraget innefattar en varumärkesgenomlysning och framtagande av en strategisk kommunikationsplattform – som ska ligga till grund för Nettbuss Express interna och externa kommunikation för varumärkena Nettbuss Express och Nettbuss Bus4You.

–  Vi har sett ett allt större behov av en stabil strategisk plattform att luta oss mot. Vill också veta mer om vad våra gäster tycker om oss samt vilka intressen de har och vilka värderingar som är viktiga för dem. Vi kände från första början ett stort förtroende för personerna bakom Pack Train. Deras filosofi på hur vi ska utveckla detta tillsammans föll väl in med vad vi eftersökte, säger Mats Johansson, vd på Nettbuss Express.  

Den strategiska plattformen kommer även fungera som ett styrverktyg för framtida företagssamarbeten, sponsringsåtaganden samt för Nettbuss Express PR-arbete.

Vi är väldigt stolta över att Nettbuss gett oss förtroende att utforma bolagets kommunikationsstrategi. Det som är mest intressant är att de vill säkerställa sin egen identitet och matcha bolagets värderingar med målgruppens innan de kliver in i olika samarbeten, vilket är helt i linje med vår filosofi. Det kommer skapa rätt förutsättningar för all marknadskommunikation oavsett kommunikationsdisciplin.

Sponsring – kanalen där svenskarna är positiva till annonsörer

Pack Train - svenskar är positiva till sponsring

Vi har genomfört en nationell undersökning som visar att svenskar mellan 25–50 år är positivt inställda till sponsorer inom idrott och kultur. Samma undersökning visar även att reklamtröttheten i Sverige är fortsatt hög – endast en av fyra 25–50 åringar tittar på Tv-reklam. Resten byter kanal eller gör något helt annat.

Vi tror att sponsring handlar om att man möter människor på deras premisser och att sponsorer sällan stör upplevelsen på det sätt en reklampaus stör en film eller ett TV-program. En stor fördel med sponsring är att publiken redan är på en plats eller på en plattform som man valt att engagera sig i.

Investeringarna ökar men reklamtröttheten består
Att svenskarna väljer bort tv-reklamen är vida känt. Flera rapporter har även visat att adblock-användandet har ökat de senaste året – samtidigt som IRM rapporterar att digitala medier förväntas stå för 45 procent av medieinvesteringarna under 2016. Pack Trains undersökning visar däremot att det finns en kanal där publiken inte är negativt inställd till annonsörer – 8 av 10 är positivt inställda till sponsorer inom idrott och kultur.

7 av 10 anser att sponsorer är socialt ansvarstagande och varannan person skulle välja ett varumärke som sponsrar, som är likvärdigt med ett annat, framför ett som inte sponsrar. 

Om annonsörerna aktiverade sina sponsorskap bättre och dessutom kopplade sina aktiveringar närmare sina sponsoråtaganden skulle köpintentionerna, och varumärkespreferensen, med största sannolikhet öka eftersom man i grunden är positivt inställd till sponsorer – tror vi. Det kräver dock att man som sponsor matchar sina värderingar med rättigheten och att man aktiverar på ett smart sätt.

Resultat och fakta från undersökningen
Undersökningen genomfördes via onlinepanel, av SSI, i februari 2016. 1000 personer mellan 25-50 år deltog i undersökningen och deltagarna följer en riksrepresentativ fördelning med hänsyn till ålder, kön och region.

Tittar du på reklamfinansierad TV?
Ja, 80 %
Nej, 20 % 

Vad gör normalt sett under reklampauserna (av de som tittar på reklamfinansierad TV)?*

Topp fyra:

Surfar på mobilen/surfplattan 55 %
Går på toaletten, 50 %
Byter kanal, 42 %
Tittar på reklamen, 33 %

*flersvarsalternativ

Publik och tv-tittare får ett positivt intryck av företag som sponsrar idrott eller kultur

Håller helt med, 7 %
Håller med, 29 %
Håller delvis med, 43 %
Håller inte alls med, 12 %
Vet ej/vill ej ange, 9 %

Sponsring är avgörande för framgångsrik professionell idrott och kultur

Håller helt med, 7 %
Håller med, 29 %
Håller delvis med, 43 %
Håller inte alls med, 12 %
Vet ej/vill ej ange, 9 %

Företag som sponsrar visar att de är socialt ansvarstagande

Håller helt med, 15 %
Håller med, 35 %
Håller delvis med, 30 %
Håller inte alls med, 10 %
Vet ej/vill ej ange, 9 %

Om jag måste välja mellan två likvärdiga produkter/tjänster väljer jag hellre produkter/tjänster från ett företag jag sett i ett sponsringssammanhang

Håller helt med, 4 %
Håller med, 15 %
Håller delvis med, 33 %
Håller inte alls med, 32 %
Vet ej/vill ej ange, 16 %

Pack Train inleder samarbete med Kompisligan

Pack Train samarbete med Kompisligan

Kompisligan blir det nya namnet på barn- och ungdomsfotbollsmatcher i Sverige när distriktsförbunden går samman i en gränsöverskridande satsning. Vi har fått uppdraget att lansera Kompisligan och skall hjälpa organisationen i sponsrings- och pr-frågor framöver.

Barn och ungdomar, mellan 6 och 19 år, som spelar fotboll kommer att spela i Kompisligan från och med säsongsstarten 2016. Kompisligan är även ett socialt projekt som syftar lika mycket till integration, gemenskap och värderingar som om själva spelet på planen. På www.kompisligan.se samlas resultat och redaktionellt material, både användargenererat och producerat av en redaktion. Kompisligan är således en helt ny mötesplats, både fysisk och digital, för aktiva och engagerade. Initiativet stöttas av Svenska Fotbollförbundet.